Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

header

Koor zijn in Corona-tijd

CRK Adonai oefent veilig door, ondanks de corona-maatregelen.

 

Ruim 1,5 miljoen mensen gaan wekelijks naar een koor. Om te zingen, elkaar te ontmoeten en samen met hetzelfde doel bezig te zijn namelijk muziek in te studeren. Sinds medio maart is dit belangrijke verenigingsleven totaal stil te komen liggen. Voor dirigenten een ramp en voor de koorleden een enorm gemis om niet meer te kunnen oefenen. Maar Peter Burger, dirigent van CRK Adonai heeft hier iets op bedacht. Het koor repeteert via zijn livestream op youtube.

 

"Al vrij snel had ik door dat deze lockdown voor koren wel eens heel lang kon duren" aldus Peter Burger die dirigent is van 5 koren. "Dinsdagavond is al ruim 23 jaar ‘Adonai-avond". Meer dan 100 leden komen trouw iedere week naar de Hoeksteen in Waddinxveen om te repeteren en elkaar te ontmoeten "een gezellige club mensen met allemaal dezelfde passie namelijk samen mooie muziek maken." Dit is allemaal stil komen te liggen en Peter, die altijd vol energie ‘gaat’ voor zijn koren bedacht een uniek concept. “Ik heb het allemaal moeten uitvinden”, vertelt de dirigent, die ook niet goed bekend was met de mogelijkheden van internet. "Natuurlijk zijn er programma`s zoals Zoom en Skype, echter dit werkt niet met zingen. Wanneer er vertraging op de lijn zit en iemand zingt 1 seconde later dan de ander, heb je een kakofonie aan geluid wat je geen koor meer kunt noemen."

Dus heeft Peter iets anders bedacht namelijk een livestream-repetitie. CRK Adonai mocht het spits afbijten nadat Peter eerst geoefend had met het bestuur. “Het was natuurlijk in het begin even zoeken, wat werkt wel en wat werkt niet, maar inmiddels heb ik mijn draai gevonden en blijkt er steeds meer mogelijk. Zoals het laten horen opnames van een muziekstuk en hier zelf per partij mee te zingen. Zo kunnen de sopranen, alten, tenoren en de bassen hun eigen partij oefenen en horen ze toch de vierstemmigheid”.

Tijdens een interview met Twan Huys in het kader van de actie 'Cultuur in Actie!' vertelt Peter hier wat over: https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=9RdYDoppgMw

Ook bij de leden valt dit alternatief in goede aarde. “Natuurlijk is het niet de repetitie-avond die je eigenlijk zou willen want ik hoor de mensen niet zingen. Eigenlijk is het een onemanshow. Maar de leden kunnen wel reageren via de chat”. Hier wordt dan ook veel gebruikt van gemaakt, om Peter vragen te stellen over de muziek, bepaalde stukjes te laten herhalen maar ook om met elkaar in verbinding te blijven. En er is zelfs een koffiepauze waarin lekker bij gekletst wordt. We hopen met elkaar dat er ook voor al die koorleden uitzicht komt wanneer we weer kunnen beginnen. Tot die tijd blijven Peter zijn koren genieten van hun wekelijkse online repetitieavond.